neděle 26. října 2008

Jaký online anglický výkladový slovník použít?

Různých anglických výkladových slovníku (jak placených tak i těch zadarmo) je na internetu celá řada. Z těch neplacených podle mě však stojí za zmínku hlavně: Dictionary.com, Merriam-Webster’s Learner’s Dictionary a Cambridge Dictionaries Online.

  • Cambridge Dictionaries Online doporučuju použít v případě, kdy potřebujete jak britský, tak americký fonetický přepis výslovnosti nebo v případě, že hledáte nějaký anglický idiom.
  • Merriam-Webster’s Learner’s Dictionary lze zase využít pro poslech americké výslovnosti. Navíc u některých slov (např. "car") zobrazuje i užitečné obrázky.
  • A konečně Dictionary.com, který kombinuje několik významných slovníků (Webster’s Revised Unabridged Dictionary, The American Heritage® Dictionary of the English Language, WordNet) a může vám poskytnout další informace o daném slově (více významů, původ slova atp.). 

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Nezapomínejte ale, že anglické výkladové slovníky jsou často určeny pro rodilé mluvčí, informace v nich obsažené mohou být podány obtížně srozumitelným jazykem. My Češi bychom měli používat výkladové slovníky pro studenty angličtiny, kde najdeme nejen význam slov srozumitelnou angličtinou, ale hlavně kdy a jak se slova správně používají. Takový slovník online a zdarma je například Macmillan English Dictionary Online.

Petr řekl(a)...

Ondřeji, slovníky zmíněné v tomto článku jsou právě ty určené studentům :-), na ty ostatní jsem schválně neodkazoval.